Maďarské čabajky podle Dalibora
Maďarské čabajky podle Dalibora
V tomto návodu se dozvíte, jak udělat domácí čabajky.
Co budeme potřebovat na 5 kg čabajek
- 4 kg vepřové plece tučné (nebo 2 kg libové a 2 kg bůčku)
- 1 kg hovězí ořez
- 105 g Pragandy (21 g/1 kg masa)
- 15 g sladké papriky (3 g/ 1 kg masa)
- 10 g pálivé papriky (2 g/ 1 kg masa)
- 17,5 g pepř mletý (3,5 g/ 1 kg masa)
- 2 g nové koření mleté
- 2 g mletý zázvor
- 10 g prolisovaného česneku
- 7,5 g cukr moučka (1,5 g/ 1 kg masa)
- 0,5 l vepřového vývaru (100 ml/ 1 kg masa)
Příprava
- Hovězí maso, vepřovou plec a bůček nakrájíme na menší kousky a necháme přimrazit.
- Vepřové pomeleme v mlýnku na maso na šajbě č.8.
- Hovězí pomeleme na šajbě č. 3 alespoň 2x (vždy necháme přimrazit), aby se z hovězího stala kaše, tzv. prát, který nám bude sloužit jako pojivo/spojka v klobáskách.
- Všechny suroviny a koření důkladně promícháme. Správně připravené dílo poznáme tak, že se nám kulička vyrobena z masa přilepí k rukám a bude držet, i když ruku otočíme.
- Přikryjeme fólií a necháme 12 hodin odležet v ledničce, aby se všechny chutě důkladně propojily.
- Celé dílo plníme plničkou klobás do vepřových střívek 30/32 .
- Takto naplněná střívka necháme přes noc vyvěšená v pokojové teplotě, aby pořádně oschla, nebo využijeme ventilační modul do udíren
Uzení
- Čabajky se udí studeným kouřem o teplotě 25°C po dobu 25 hodin.
- Po vyuzení necháme 14 dnů zrát při teplotě 15°C (sklep, spíž, apod). Správně vysušená čabajka by měla ztratit cca 30% své váhy po vyuzení (doporučujeme si alespoň 1 vzorek za začátku sušení zvážit)
- Hotové čabajky nejlépe zavakuujeme.
K uzení čabajek je vhodná třešňová štěpka.
Ať se vám uzení podaří a dobrou chuť.
Tým Udíme doma