Jak si připravit uzeného lososa podle Pavla
Pavel je náš velký fanoušek a profík v uzení. Co je ale důležité, je že umí výborného lososa v udírně, kterého si můžete připravit podle tohoto návodu.
Co budeme potřebovat:
- 3 kg lososa
- česnek (množství si zvolte dle svého gusta)
- 60 g soli
- koření na ryby
Příprava
- Omytého lososa nakrájíme na proužky (jako na fotce).
- Prolisovaný česnek smícháme společně se solí a kořením a vytvoříme konstantní pastu.
- Pastou potřeme všechny kousky lososa, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici 24 h.
- Po vytažení z lednice na druhý den si připravíme slaný roztok. Na litr vody dáme cca kávovou lžičku soli.
- Lososa zalejeme připraveným roztokem a necháme opět odležet v lednici dalších 24 h.
Uzení
- Vyhřejeme si udírnu na 70°C
- Lososa položíme na rošt kůží dolů a takto udíme cca 90 min.
- Poté snížíme teplotu v udírně na 60°C a udíme dalších 90 min.
- Potřetí upravíme teplotu v udírně na 40° a udíme dalších 90 min.
Na uzení ryb je nejvhodnější štěpka z olše, nebo buku, doporučujeme však mix těchto dřevin. V generátoru kouře se všeobecně spálí mnohem méně dřeva, než je tomu při klasickém uzení v topeništi.
Přejeme vám úspěch při uzení a dobrou chuť.
Tým Udíme doma