Rychlá mozzarella podle Marcely
Marcela už na našich stránkách jeden recept má, jedná se o recept na domácí korbáčiky a parenicu. Dneska se s vámi chceme podělit o druhý recept a to ten na „rychlou mozzarellu,“ jak ji sama autorka nazývá.
Co budeme potřebovat?
- 6 l plnotučného mléka
- 125 ml vody
- Jeden a půl lžičky kyseliny citrónové
- Syřidlo (podle poměru na koupeném syřidlu)
Příprava
- Jeden a půl lžičky kyseliny citrónové rozpustíme ve 125 ml studené vody.
- Do mléka o teplotě 12-14 °C vmícháme rozpuštěnou kyselinu citrónovou a mléko musíme důkladně zamíchat, aby byla koncentrace kyseliny všude stejná.
- Mléko zahřejeme na 32 °C a přidáme syřidlo. Necháme srážet 12 minut.
- Zkontrolujeme, zda je sýřenina po uplynutí času dostatečně vytužena. Nakrájíme syřeninu na malé kousky (velikost lískového oříšku), sýřeninu necháme pár minut odpočinout.
- Připravíme solanku – 3,5 litrů vody, 0,5 litrů syrovátky, 1 kg soli a 3 lžičky chloridu vápenatého.
Vaření
- Zahřejeme sýřeninu na 39-43 °C. Po dosažení požadované teploty sundáme hrnec ze sporáku a pár minut ji mícháme.
- Sýřeninu nalijeme do cedníku a necháme odkapat část syrovátky
- Při nahřívání mikrovlnnou troubou nabereme část sýřeniny a jemně z ní vymačkáme zbylou syrovátku a vložíme do misky.
- Dáme hřát na jednu minutu do mikrovlnné trouby a po vyndání okamžitě hněteme, natahujeme a formujeme do tvaru mozzarelly.
- Následně schladíme v předem připravené solance.
Uzení
- Udíme vždy pod teplotu 30 °C.
- Orientujeme se podle barvy, paní Marcela doporučuje do zlatohněda, ale záleží na preferenci.
Přejeme dobrou chuť a děkujeme Marcele, že s námi sdílela její recept.
Pokud byste s námi chtěli sdílet svůj recept, neváhejte a pošlete nám ho na my@udimedoma.cz
Tým Udíme doma