Uzené domácí korbáčiky a parenica podle Marcely
Ať už se jedná uzení a výrobu uzenin, klobásy, výrobu sýrů a nebo třeba i pečení dortů a zákusků, Marcela ví jak na to. Jelikož se tady zaměřujeme na uzení, sdílela s námi dva recepty. Dneska se podíváme na ten první: recept na korbáčiky a parenicu.
Co na to potřebujeme?
- 10 l mléka z farmy
- 2 g termofilní kultura STI 12
- 1 ml syřidla
- 1 kg sůl
- chlorid vápenatý
- 0,5 kg syrovátka
Příprava
- Z mléka odebereme smetanu a zahřejeme na 39-40 °C.
- Přidáme kulturu, pořádně promícháme a hrnec přikryjeme na 45 minut.
- Přidáme syřidlo, zamícháme. Rozvířené mléko zastavíme a opět na 45 minut přikryjeme.
- Uděláme kontrolu lomu (vzniklé sýřeniny), musí mít konzistenci jako ztuhlý pudink (ostrý lom).
- V hrnci sýřeninu nakrájíme (na čtverce 7×7 cm) a necháme dalších 5 minut stát.
- Potom pětkrát promícháme v dalších 15ti minutách.
- Přecedíme přes síto a plachetku. Sýřeninu, která v plachetce zůstane, se nechá v teple zrát.
- Po dvou hodinách by měla sýřenina mít PH 4.9 až 5.2, většinou po třech hodinách můžeme pokračovat.
Vaření
- Nahřejeme vodu v hrnci na 65-70 °C a udržujeme teplotu.
- Odleželou sýřeninu nakrájíme na plátky a dva kusy dáme do vody.
- Po chvilce je vyjmeme, propracujeme a začneme tahat nitě.
- Druhý konec musíme stále nechat ve vodě a rukama tvarujeme niť, vedle máme hrnec se studenou vodu, kam při tažení nitě vkládáme.
- Po vytahání nařežeme na požadovanou délku.
- Připravíme solanku – 3,5 litrů vody, 0,5 litrů syrovátky, 1 kg soli a 3 lžičky chloridu vápenatého.
- Korbáčiky vložíme do solanky na 5 minut a po vytáhnutí ne necháme okapat.
Uzení
- Udíme vždy pod teplotu 30 °C.
- Orientujeme se podle barvy, paní Marcela doporučuje do zlatohněda, ale záleží na preferenci.
Přejeme dobrou chuť a děkujeme Marcele, že s námi sdílela její recept.
Pokud byste s námi chtěli sdílet svůj recept, neváhejte a pošlete nám ho na my@udimedoma.cz
Tým Udíme doma